Vieläkö puolustuksessa? Psykososiologi paljastaa taustalla olevat syyt.

Joudutko usein perustelujen tai selitysten pyörteeseen, kun tunnet itsesi hyökätyksi? Tämä puolustautumiskykynä tunnettu käyttäytyminen on paljon monimutkaisempaa ja juurtuneempaa kuin luulemme. Sosiaalipsykologi valaisee, miksi niin monet meistä käyttävät tätä näkymätöntä panssaria joka päivä. Aiemmista kokemuksista syviin uskomuksiin, löydä tämän asennon toiminta, joka voi sekä suojella meitä että muuttaa suhteitamme.

Puolustuksen vaikutus ihmissuhteisiin

Kun puolustuksesta tulee oletusarvoinen viestintätapamme, seuraukset suhteissamme voivat olla huomattavia. Puolustava asenne voi johtaa noidankehä jossa jokainen osapuoli tuntee itsensä väärinymmärretyksi ja hyökätyksi, rakentaen siten muureja siltojen sijaan. Asiantuntijat, kuten psykoterapeutit ja avioliittoterapeutit, huomauttavat, että tämä asento voi johtaa vähentynyt luottamus ja epävarmuuden tunne suhteissa, olipa se sitten romanttinen, ystävällinen tai ammattimainen. Tämä pysyvä puolustus ei ainoastaan ​​estä konfliktien ratkaisemista, vaan myös voi piilottaa todelliset tunnetarpeet mukana olevat henkilöt.

Puolustuksen syvät juuret: kokemukset ja uskomukset

Sosiaalipsykologi saattaa väittää, että puolustava käyttäytymisemme on usein seurausta aiemmista kokemuksistamme ja mitä olemme oppineet uskomaan maailmasta ja itsestämme. Lapsuuden negatiiviset kokemukset tai aikaisemmat suhteet voivat jättää syviä arpia, jotka johtavat taipumus ennakoida konflikteja tai tuomiota. Lisäksi jäykät henkilökohtaiset uskomukset tai vahvat arvot voivat saada meidät tuntemaan jatkuvasti uhattuna kun nämä arvot kyseenalaistetaan, mikä saa aikaan puolustavaa käyttäytymistä, joka on todellisuudessa vain suojan muoto.

Käyttäytymisemme peili: puolustavaisuuden tunnistaminen itsessäsi

Itsensä tunnistaminen puolustuskyvyn peilistä ei ole aina helppoa, koska se vaatii a rehellinen itsearviointi ja joskus epämukavaa. Voi olla hyödyllistä kiinnittää huomiota ilmaisiviin merkkeihin: liiallisiin perusteluihin, toistuviin tekosyihin tai kyvyttömyyteen kuunnella aktiivisesti. Näiden merkkien tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti muutosta. Kuten jotkut pariterapeutit ehdottavat, oppiminen kuuntele reagoimattaja siihen ilmaista tarpeitasi rakentavastiovat välttämättömiä taitoja kaikille, jotka haluavat voittaa puolustustaidot.

Reagoi jännityksessä: Tyypillisiä puolustusreaktioita

Kun lämpötila nousee keskustelussa, puolustusreaktiot tulevat usein nopeasti ja ennustettavasti. Käyttäytyminen kuten virheellinen tulkinta toisen sanoista tyypillisiä esimerkkejä ovat useat lauseet, jotka alkavat sanoilla ”Et koskaan ymmärrä…” tai ”Näin on aina…”. Psykologit, kuten John Gottman, korostavat, että nämä puolustusmekanismit eivät suojele heikentää viestinnän laatua ja lisää ihmisten välistä emotionaalista etäisyyttä.

Puolustavan asennemme alkuperän ymmärtäminen ja tapoja tunnistaa se kotona ovat tärkeitä askeleita kohti rakentamista aidompia ja terveellisempiä suhteita. Itsereflektio ja kommunikaatiotaitojen kehittäminen eivät vain vähennä puolustautumiskykyä, vaan myös edistävät ymmärrystä ja yhteyttä päivittäisessä vuorovaikutuksessamme.

Kirjoittajan kuva
Kirjailijasta,Annika Korhonen
Etusivu » Psykologia » Vieläkö puolustuksessa? Psykososiologi paljastaa taustalla olevat syyt.