Saatat kokea tunteita tietämättäsi, ja näin voit tunnistaa sen

Kaikilla on ”vapaapäiviä”, jolloin tunteemme näyttävät olevan vuoristoradalla. Mutta joillekin nämä vaihtelut ovat enemmän kuin vain huono päivä: ne ovat säälimättömiä ja äärimmäisiä. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä emotionaalinen labilisuus, voi muodostua häiritseväksi elämänkumppaniksi sekä siitä kärsivälle että hänen ympärilleen. Seuraavilla riveillä pohditaan yhdessä, mitä tunnelääke todella tarkoittaa, tunnistetaan sen syyt, ymmärretään kuinka se ilmenee päivittäin ja ennen kaikkea etsitään ratkaisuja tämän yhä useampia ihmisiä koskettavan tunnehäiriön kesyttämiseen.

Mitä on emotionaalinen labilisuus?

siellä emotionaalinen labilisuus on tunnusomaista emotionaalinen epävakaus, jossa henkilön tunteet voivat siirtyä nopeasti äärimmäisyydestä toiseen. Nämä tunnemuutokset ovat usein äkillisiä, intensiivisiä ja näennäisesti sopimattomia tilanteisiin, jotka laukaisevat ne. Tämä emotionaalisen vaihtelun muoto voi ilmetä nauru-, itku- tai vihakohtauksina, jotka syntyvät ilman paljon tekosyytä ja katoavat yhtä nopeasti. Kun havaitset tällaisia ​​arvaamattomia mielialan vaihteluita itsessäsi tai rakkaassasi, näet todennäköisesti emotionaalista labiilisuutta toiminnassa.

Emotionaalisen labiilin syyt

Tunne-labiteetin taustalla olevien tekijöiden ymmärtäminen voi auttaa selvittämään sen. Syyt ovat moninaiset ja usein sisältävät psykiatriset häiriöt kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö, ADHD tai persoonallisuushäiriö. Lisäksi, trauma fyysinen, kuten pään trauma, tai psyykkinen voi myös olla tärkeä rooli emotionaalisen labiliteetin syntymisessä. Nämä erilaiset etiologiat tarkoittavat, että jokainen tapaus on ainutlaatuinen ja se on arvioitava yksilöllisesti asianmukaista hoitoa varten.

Elää emotionaalisen labiilin kanssa

Emotionaalisen labiliteetin käsitteleminen päivittäin on haastavaa, mutta on olemassa strategioita, jotka voivat auttaa hallitsemaan tätä emotionaalista vuoristorataa paremmin. A:n perustaminen sosiaalinen tuki vahva, stressinhallintataitojen hankkiminen ja hyvinvointia edistävän toiminnan harjoittaminen ovat tärkeitä. Tietyt terapiamenetelmät, kuten mindfulness, voivat myös auttaa yksilöitä tunnistamaan ja säätelemään tunteitaan paremmin.

Hoidot emotionaalisen labiliteetin hoitoon

Emotionaalisen labilisuuden hoidot vaihtelevat oireiden vakavuudesta ja taustalla olevista syistä riippuen. THE kognitiivis-käyttäytymisterapiat (CBT) käytetään usein auttamaan potilaita muuttamaan ajattelu- ja käyttäytymismallejaan. Tietyissä tapauksissa käytetään huumeita saattaa olla tarpeen mielialan säätelemiseksi aina lääkärin valvonnassa. On erittäin tärkeää keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sopivimman yksilöllisen hoidon löytämiseksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että emotionaalinen labilisuus voi tuntua ylivoimaiselta, mutta paremmalla ymmärryksellä ja oikeilla strategioilla on mahdollista saada takaisin tunteiden hallinta. Jos tunnistat itsesi näistä oireista, älä epäröi hakea apua. Tie vakaampaan emotionaaliseen tasapainoon voi olla helpommin saatavilla kuin luulet.

Kirjoittajan kuva
Kirjailijasta,Annika Korhonen
Etusivu » Psykologia » Saatat kokea tunteita tietämättäsi, ja näin voit tunnistaa sen